Uncategorized

Yoga og Pusten

Skjermbilde 2017-11-02 10.27.18Yoga og Pusten  (Denne artikkelen har jeg skrevet for bladet Harmoni)

Om du bare skal gjøre en ting for helsa, så er det å PUSTE. Vi sier ofte at ”du er hva du spiser”, men mer riktig er at: Du er slik du puster.

Den viktigste muskelen du skal tøye når du gjør yoga, er diafragma, pustemuskelen.

På samme måte som du liker å ha rene hender og tenner, vil du nyte å ha masse oksygen i blodet, musklene og organene. Så viktig er dype gode pust at det burde inngå som en del av morgen- og kvelds stellet.

Yoga er mer enn spektakulære øvelser og vakre kropper. For meg er Yoga en livsstil, noe som holder meg frisk og som berører meg innvendig. Noen dører kan kun åpnes fra innsiden. Pusten hjelper oss å finne disse dørene. Yoga handler om å riste uroen ut av kroppen og få det stille i hodet slik at vi kan høre sjelen.

Det første du gjør i livet er å puste inn, og det siste du gjør er å puste ut. I mellomtiden lever du kun få minutter uten å puste. Det er ingen tvil om at det er LIVSVIKTIG å puste. Er du uten oksygen i 5-10 minutter begynner organene og hjernen å svikte. Pusten skiller oss fra liv og død. Det betyr at hvordan du puster er livsviktig.

Alle puster, men hvordan gjør du det?                                                                      Skjermbilde 2017-11-02 10.56.59

Pustens fysiske effekt.

Raske og overfladiske pust øverst i brystet sender signaler til hjernen om at du er i fare, og stress hormoner pumpes ut i kroppen din. Når kroppen er i stress blir fordøyelsen og næringsopptaket nedprioritert, hormonbalansen er ikke optimal, du blir anspent og kroppen kvitter seg ikke med avfall. Etter år med overfladisk pusting begynner sykdom å melde seg. Smerte i kroppen kan skyldes at du ikke puster godt nok.

Vi holder ofte inn mage og sete musklene for å se slankere ut. Da strammes diafragma, som er muskelen mellom lunger og mage/tarm. Diafragma kjenner vi ofte som ”klumpen i magen”, eller ”grue” muskelen. Når du puster overfladisk (ikke i magen) bruker du bryst, nakke og halsmuskler. Det gir deg stiv nakke og vondt i brystet. Høye skuldre, anspenthet mellom skulderbladene og vond nakke gjør dessuten at vi puster enda dårligere.

Når du derimot puster sakte og dypt, smiler hver celle i kroppen fordi den får masse deilig oksygen. Når diafragma (pustemuskelen) strekkes får både hjerte og lunger bedre plass, samtidig gir bevegelsen en god innvendig massasje til mage/tarm og alle organene.

Pusten står for 70 % av kroppens avgifting (og vi som trodde det skjedde gjennom avføring og svette). Rikelig med oksygen gir endringer helt ned på cellenivå. Cellene kvitter seg med avfall og fyller kroppen din med frisk oksygen.

Gode pusterutiner vil holde deg yngre fordi kroppen din blir friskere. Stresshormoner gjør at kroppen forfaller raskere enn nødvendig. Når organene får massasje gjennom pust langt nede i magen fornyes kroppen med vitalitet og aldringsprosessen går senere. Samtidig blir immunsystemet bedre og du holder deg frisk og glad.

Pustens psykiske effekt.

Om du er anspent, vil du ved å kontrollere pusten kjenne at spenningene slipper. Rolige dype pust sender signaler til nervesystemet om du ikke er i fare. Du får en bedre kjemi i hjernen og stress hormoner dempes. Hjernebølgene går roligere og du blir mer konsentrert og våken. Tankekjøret roer seg, og du får et bedre overblikk over situasjonen. Evnen til å tenke langsiktig blir også bedre. Du vil bli mer vital, gladere, sterkere, og du får mer energi samtidig som du blir mer avslappet.

Søvnproblem brer om seg nesten som en epidemi i vårt samfunn. Dype pust hjelper.

I en hektisk hverdag kan en ofte føle seg anspent, og det er ofte stress eller emosjonelle påkjenninger som er årsaken. Av alle kroppens funksjoner, er pusten den eneste som både er viljestyrt og ikke viljestyrt. Det betyr at du kan bruke pusten bevist og gi deg selv en bedre helse. Selv om livet er vanskelig, kan du gjøre det litt bedre med dype og gode pust.

Selv om du ikke gjør Yoga så vil 5 minutter daglig med dype pust og en stille stund gjøre underverk for din fysiske og psykiske helse.

Sjelelig effekt.

Vi er alle knyttet sammen via internett, men har du tenkt på at også pusten forener oss? Gjennom luften er vi ett. Det du puster ut, puster jeg inn. Luften sirkuleres via alt.

Innenfor Yogaen snakker vi om Prana, den grunnleggende livsenergien som gjennomsyrer alt levende. Prana er livskraft, som fører kropp, sjel og sinn sammen til en enhet. Via pusten fyller du på med Pranisk energi som strømmer gjennom dine energikanaler, og da fylles hele ditt system med livskraft.

Noen dører i oss mennesker kan bare åpnes fra innsiden. Pusten hjelper deg å finne disse dørene. Gjennom å føle pusten og roen gjennom en Yoga økt eller en stille stund kjenner vi at det skjer en endring i oss. Vi finner vår egen takt, som om noen brikker faller på plass i oss. Når vi er samstemt i oss selv, når kropp, psyke og sjel er på lag, da kan vi spille symfoni. Sjelen har en egen melodi inni deg. Den kan ikke forklares eller sette ord på, men når vi føler, hører eller ser den har vi fred. Det er en god plass å være og det berører oss.

Når pusten berører oss på innsiden og stillheten bryter gjennom kan vi få en følelse av lykke, ro og innsikt. Sjelen må erfares fra innsiden. Den kan ikke forklares.

exercise-2029429__340[1]

Lange dype Yoga pust

Pust inn maksimalt av livet, og pust ut all ”eksos”.

Yoga pust:

  1.  Pust med nesen.
  2. Trekk sakte masse luft ned i magen, slik at du kjenner det ned i bekkenet.
  3. Fyll så opp brystkassen, slik at det presser i ribb beina.
  4. Pust så sakte ut igjen, først luften i lungene, deretter fra magen.
  5. Når du har pustet ut, vent med neste åndedrag til kroppen spør om det.

Så gjentar du dette minst 10 ganger, helst i 10 minutter, hver dag. Jo oftere dess bedre.

NB: Det virker KUN om du gjør det:)

Pust inn livets energi, det gjør det frisk, fin & glad.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *