Uncategorized

Yoga og meditasjon.

medit 1

 

 

 

 

Yoga og Meditasjon

 

Målet med Yoga er meditasjon

Målet med meditasjon er å stilne tankene

Målet med å stilne tankene er å kunne høre sjelen

”Educating the mind without educating the heart is no education at all.” Aritstoteles

 

Jeg er så takknemlig for det meditasjon gjør for meg. Det er deilig å ha et stille sted inni meg hvor det er godt å være. Tankene blir rolige, hjerte åpnes og jeg får ro, kraft og energi. Jeg er så takknemlig for det som Yoga og Meditasjon gjør for meg. Gjennom beviste og rolige pust, gode bevegelser og meditasjon finner jeg mitt stille sted inni meg. Der er det godt å være. Tankene blir rolige, og jeg får påfyll av energi. Det er godt å ha nyttige verktøy for kropp og sjel.

Fra vi var små lærte vi å trene kroppen og hodet. Det er bra. Men sjeldent var det noen som fortalte oss at vi måtte trene på å ha det stille og høre vår indre stemme. Vi ble lært å observere den ytre verden, derfor kan det hende at vi har blitt fremmede for oss selv. Når vi får det stille blir vi kjent med vår egen indre stemme, eller sjelen. Vi får en dypere forståelse om oss selv og alt som er. Sannheten din kan ikke hentes fra en religion, filosofi eller andre mennesker, den kan bare hentes fra deg og ditt hjerte. Samtidig er det ikke viktig at andre abonnerer på din sannhet.

I stillhet og meditasjon kjenner vi at det skjer en endring i oss. Når stillheten oppstår blir kropp, psyke og sjel samstemt. Vi føler fred og det er en god følelse. En kjenner raskt at en får en større ro både fysisk og psykisk. Etter hvert kommer en følelsen av sannhet, vi bare vet noe dypt i oss. Det kan ikke forklares med ord, men vi kjenner igjen sannhet når vi møter det.

Når vi får stillhet kan sjelen snakke til bevisstheten. Som man ikke kan lese i mørket, kan man ikke høre sjelen i støy. Uten kontakt med sjelen blir du som et speilbilde fra et skittent speil, eller som et tivolispeil hvor du blir lang i ansiktet og tykk i kroppen. Du ser ikke den egentlige deg.

Kanskje er det viktigere enn noen gang i verdenshistorien å ha en praksis som gir oss indre stillhet, fordi vi blir utsatt for veldig mye støy i livene våre. De fleste forbinder støy med høye lyder som trafikkstøy, musikk og annet bråk. Støy påvirker oss på mange måter. I blant kan det være mennesker som ustanselig snakker, argumenterer eller klager. Vår digitale verden og sosiale media forteller oss stadig hvordan vi skal se ut og hva vi skal gjøre. Meditasjon handler om å finne stillhet i en verden som aldri slutter å snakke. Når den ytre støyen gir seg blir vi klar over vår indre støy. Vi har ofte mye aktivitet inne i hodet. Det er utrolig hvor mye hjernen minner oss på når vi ikke ønsker det. Hver dag tenker du ca. 70,000 tanker, men 95 % av dem er de samme tankene som du tenkte i går. Det er kjedelig. Når vi mediterer oppdager vi tankeskrotet som dukker opp. Vi tenker vanetanker, og disse vanetankene styrer oss. Derfor bør de vanetankene som ikke tjener oss, endres til tanker som er bra for oss. Din indre stemme prater i vei dagen lang, og samtalen med deg selv er evigvarende.

Mange lever livene fra utsiden og inn. Det er ikke en bra løsning. Når vi mediterer blir vi trygge på oss selv, vi kjenner våre verdier og kan leve fra innsiden og ut.

Det er lett å være besatt av tenkning, problemløsning og planlegging. Kanskje løper vi gjennom tilværelsen med stadig bekymring for neste øyeblikk og er bare sjelden innom her og nå. Noen ganger bekymrer vi oss for scenarioer som har skjedd eller skal skje og som vi gruer eller gleder oss til. Vi glemmer å hente oss tilbake til her og nå og vi begynner å gå glipp av våre egne liv.

Det er akkurat NÅ livet ditt er. Om vi greier å glede oss over det vi opplever i DETTE øyeblikket har vi det som regel bra. Akkurat NÅ har jeg det bra.

Yoga øvelsene gjør det lettere å finne innvendig stillhet. Øvelsene gjør at man rister uroen ut av kroppen, og sinnet fokuserer på å mestre øvelsene. Når spenningene slipper i kroppen blir også hodet og psyken roligere. Da er det lettere å finne ro i meditasjon.

Det er mange måter å meditere på, men ofte er det enklest å ha fokus på pust, mantra (ord) eller enkle bevegelser, enn å ha det helt stille. Når hodet får et pusterom fra det vanlige ”surret”, kommer ofte nye tanker og løsninger opp, slik at vi beveger oss videre i nye spor.

Når man har meditert en periode merker man at vi ikke er like hekta på tankene lenger, og man får en mer nøytral bevissthet. Vi opplever at vi er mer enn vår personlighet og våre meninger og bragder. Når vi begynner å se oss selv som vi er kan vi også se andre mennesker som det de er.

Vi er flinke til å trene kroppene våre, men vår psykiske og mentale kondisjon trenger også trening. For å bli flinke trenger vi TID og STILLHET.

Positive sider med meditasjon:

 • Reduserer stress
 • Bedrer søvn
 • Bedrer intuisjon
 • Øker konsentrasjon og mental hurtighet
 • Du lever med en større bevissthet om hvem du er, og selvverdet øker
 • Større balanse i deg selv
 • Senker blodtrykk
 • Flere typer meditasjon øker blodsirkulasjonen i hjernen, slik at områder som vi ikke bruker så ofte får mer gjennomstrømning
 • Smerte kan reduseres
 • Lærer raskere
 • Kontakt med din sjel

Alle som begynner å meditere merker at sinnet drar i vei med tankene hele tiden! Du blir klar over vanetankene dine og tankeskrotet kan få deg til å ville slutte å meditere. Gjør ikke det. Det blir bedre og du vil merke at du beveger deg både i tankene og i livet.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *