Uncategorized

Yoga for kropp og sjel

Yoga for kropp og sjel

Yoga for kropp og sjel.

Denne artikkelen har jeg skrevet for bladet Harmoni.

Yoga blir ofte sett på som spektakulære øvelser og vakre kropper. Det blir ofte fremstilt som gymnastikk på lik linje med spinning og body pump. Yoga er supert i alle former, men for meg handler yoga om å ha en frisk og sunn kropp. Det handler også om å ha en praksis som skaper harmoni mellom kropp og sjel. Yogafilosofien handler om alle livets tema, og hvordan vi kan foredle oss som mennesker og leve livene vår slik at vi kan ha det best mulig for vår egen del og for alt annet.

Yoga er kanskje verdens eldste filosofi satt i system for å ivareta både fysisk og psykisk helse. Ordet Yoga betyr balanse. Når vi praktiserer Yoga balanserer vi kropp, psyke og sjel, samt vårt nærvær til andre mennesker og jorden vi bor på. Dette innebærer at vi tar bolig i kroppen på en helt ny måte og dermed trives bedre med oss selv.  I vår kultur blir det sett på som viktig å kontrollere den ytre verden. I Yoga filosofien derimot er det kontroll over den usynlige verden som f. eks tankene og vår livskraft som er viktig. Tenk hvor lite du ser av et menneske og hvor fantastisk bra vi er skapt.  Kanskje har Yoga blitt så populært i vesten nettopp fordi vi leter etter kontakt med oss selv?A0006903

I vår vestlige kultur er vi opplærte til å gi legen ansvar for kroppen, psykologen for tankene og presten tar seg av sjelen. Når det gjelder å ta vare på Moder Jord, kjøper vi klima kvoter og er selvtilfreds med det. Det er din kropp og sjel og jorden er ditt hjem, så vi er forpliktet til å ta så mye ansvar som vi makter. Kroppen er et flott mesterverk som i mange tilfeller kan helbrede seg selv bare vi gir den det den trenger.

Yoga er et nydelig verktøy som tar vare på deg på alle nivåer. Det er som ”gartnerarbeid” i kroppen. Vi vanner og steller den slik at den skal bli vakker og sterk. Jo mer ugress vi luker jo finere blir blomstene.

Fysiologisk gjør Yoga bevegelsene at kroppen blir smidig og støle muskler tøyes. Vi øker blodsirkulasjonen og får styrke og kraft i kroppen. Balanse og koordinasjon får trening, og når vi i tillegg puster dypt og godt ned i magen får hjertet og lunger bedre plass. Mager, tarm og organene får lett massasje gjennom at diafragma beveger seg. Vi fyller på med deilig oksygen i hele kroppen. De fysiske øvelsene i Yoga gjør at vi rister stress og uro ut av kroppen. Det gjør oss klar til meditasjon som kanskje er hovedmålet med Yogaøkten.

I vår travle hverdag har vi kanskje ikke tid til å kjenne innover i følelsene våre. Når vi endelig får roen gjennom en Yogaøkt kan både pusten og øvelsene berøre oss psykisk. Vi får øye på det som har ligget der hele dagen, eller i lang tid uten å bli forløst. Kanskje har det gitt oss fysiske spenninger og sykdom. Når spenningene forsvinner forløses ofte følelsene, kanskje gjennom en tåre eller to. Etterpå føler vi oss letter både fysisk og psykisk.

I Yoga kalles det Prana, i Kinesisk medisin kalles det Chi. Kjært barn har mange navn, og vi kan like godt kalle det Livskraft. Den grunnleggende livs-energien som gjennomsyrer alt levende. Har du tenkt på den kraften som får et lite frø til å vokse og bli et stort tre? Eller to små celler som blir til et menneske? Det er magisk, det er Prana.

I Yoga filosofi og kinesisk medisin har vi en strøm av Prana som beveger seg i energibaner i kroppen. I følge disse teoriene starter alle sykdommer som en ubalanse i den Praniske energiflyten. Om den har blitt svakere går du omkring konstant redd, urolig og trett og blir lett syk. Du prøver kanskje å kvikke deg opp på koffein, nikotin eller sukker, noe som gjør energiflyten enda svakere.

Når vi gjør Yoga handler det om å fylle på med Prana/Chi, samt løse opp i blokkert energi. Da får vi bedre balanse i energisystemet og kroppen kan lettere helbrede sykdom og stress selv. En fullstendig balanse fører til at du blir friskere samt vokser og modnes som menneske. Du får en og sterk bevissthet om hvem du er på alle nivå i deg selv.

En del av vår Prana er medfødt, men vi kan i stor grad påvirke og få påfyll med å puste godt, drikke masse vann, spise sunt, gjøre Yoga og trene. Fyll livet med gode opplevelser og tanker!

Det å ha en optimal energiflyt i kroppen er vanskelig i våre dager. Vi utsettes stadig for stress. Om vi får en dårlig beskjed kjenner vi umiddelbart at all energi er i hodet og ikke fint fordelt i hele kroppen. Maten vi spiser inneholder miljøgifter og luften er forurenset. Derfor er det herlig å ha virkemidler som Yoga, hvor en kan gjøre noe positivt for egen helse. På de dårligste dagene er det spesielt viktig å gjøre Yoga og leve sunt. Da kommer man raskest i balanse igjen og sykdom får ikke sette seg.

Etter en Yoga økt kjenner en seg full av energi og samtidig avslappet og i harmoni. Prana flyter fint fra topp til tå, og kroppen er i harmoni med sjelen.

Det finnes utallige måter å praktisere Yoga på. Enten du er ung eller gammel, stor eller liten er det en form som passer til deg. Om du vil bruke Yoga til trening for å gjøre kroppen friskere, eller for å komme i kontakt din sjel finnes det utallige muligheter. Det er slett ikke nødvendig å gå på Yoga studio, du kan ha din egen praksis på stuegulvet. Husk alltid å ha fokus innover i deg selv, kjenn kroppen fra innsiden og nyt det.

Det er godt å ha virkemidler for å ta vare på egen helse, og jeg er så takknemmelig for det som Yoga gjør for meg. Yoga virker, men bare om du gjør det.

Yoga for kropp og sjel (2)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *