Uncategorized

STØY

head-1994520__340[1]Stillhet og støy er antagonister. Det betyr motsetninger som opphever den andres virkning.

Vi jobber for stillhet i livet, kroppen, i hodet og i sjelen. Det som forhindrer oss er støy. Hva er støy?

De fleste forbinder støy med høye lyder som trafikkstøy, musikk og annet bråk. Men støy påvirker oss på mange måter. I blant kan det være mennesker som ustanselig snakker, argumenterer eller klager. Etter møte med slike mennesker kan vi føle oss oppjaget og stresset. Denne støyen har forurenset vår indre stillhet.

Noen ganger har vi tett omgang med mennesker som lager støy. Det kan være kollegaer, ektefelle eller andre familiemedlemmer. Det kan være i forbigående perioder, eller at vi over tid faktisk ikke er samstemt med personen.

Jobben kan gi støy. Uvennlige e-mailer med problemer som må løses, kanskje til og med problemer som er helt uten verdi for oss.

Sykdom og smerte gir støy og problemer med å fokusere. Rot kan virke som støy.

Konflikter med andre mennesker er støy, men de konfliktene vi har i oss selv om våre egne verdier er kanskje verre. Om vi hele tiden går på bekostning av oss selv og verdiene våre, blir vi utslitt.

I dag har vi masse støy via sosiale media, fabrikkerte og reelle nyheter. Alt forteller oss hva vi skal frykte og hvordan vi skal være. Livet på utsiden er ofte basert på konkurranse, vi skal være vakrest, best og rikest. Vi vender hele veien blikket utover og sammenligner oss med andre. Følelsen av ikke å strekke til kan føles som støy.glitch-2463364__340[1]

Dette er utvendig støy som ødelegger vår indre stillhet. Kanskje er det viktigere enn noen gang å ha en praksis som gir oss indre stillhet. Når vi har fått mer enn nok av utvendig støy blir det rett og slett påkrevd å finne indre ro og stillhet for å overleve.

Når du begynner å luke vekk den ytre støyen, kommer indre støy til syne. Det kan være ubehagelig, så ubehagelig at vi går tilbake til den ytre støyen. Den ytre støyen kan føles bedre enn å høre på sine egne ustanselige tanker. De er stort sett sentrert om vanetanker som utgjør 95 % av de ca 70.000 tankene vi har på en dag. Når en starter å observere tankene ser vi at de ofte er i fortid eller fremtid. Oftere om bekymringer enn om gleder. Om hva og hvordan vi skal gjøre ting. Det kan være så plagsomt å høre på alle disse tankene at vi setter på tv, radio og musikk for å overdøve indre støy. Vi trykker på FB for å komme på bedre tanker enn våre egne. Varsel lampen bør blinke, nå er tiden inne for å se hva som foregår i vårt indre.

Om du ikke trives i ditt eget selskap, kan da andre trives med deg?

Hvorfor frykter vi stillheten? Hva er det som gnager oss. Du kan ikke endre ditt liv uten å gå inn i stillheten. Det vil i så fall gi endringer som er parallelle med der du er i dag. Du får kanskje en ny jobb, men den samme støyen kommer etter en kort tid. Du får kanskje ny kjæreste, men de samme konfliktene dukker opp denne gangen også.

I stillhet og meditasjon får en mulighet til å bli kjent med seg selv. Du kommer til å irritere deg litt over alle tankene du samler på, men dermed er du rede til å ta fatt på din reise. Reisen for å bli deg selv. Problemer vil komme og gå, slik er livet. Men du vil bestå, fordi du har satt kurs i eget liv. Du er kaptein på egen skute. Du navigerer i sol og i vind. Om du havarerer er det med verdighet, og en indre styrke slik at du kan reise deg igjen.

water-lily-1585178_960_720[1]

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *