Uncategorized

Pust for stress og bedre helse.

imagesCA06B8OT

 Vet du hvor stor betydning det å puste har for helsa di?

Det første du gjør i livet er å puste inn, og det siste du gjør er å puste ut. I mellom dette lever du kun få minutter uten å puste. Det er  ingen tvil om at det er LIVS-VIKTIG.

Alle puster, men hvordan gjør du det? Raske og overfladiske pust øverst i brystet, gir deg ikke en brøkdel av det overskuddet og vitaliteten som du kan få. Videre sender du signaler til hjernen om at du er i fare, og stress hormoner pumpes ut i kroppen din. Fordøyelsen og næringsopptaket blir nedprioritert, hormonbalansen er ikke optimal, du blir anspent, og kroppen kvitter seg ikke med nødvendig avfall. Etter år med overfladisk pusting begynner sykdom, stress og psykiske plager å melde seg, i hele deg.

Så viktig er dype gode pust, at det burde inngå som en del av morgen-og kvelds stellet. På samme måten som du liker rene hender og tenner, vil du nyte å ha masse oksygen i blodet, musklene og organene.

Innenfor yogaen snakker vi om Prana, den grunnleggende livsenergien som gjennomsyrer alt levende. Prana er livskraft. Via pusten fyller du på med Pranisk energi, som strømmer gjennom dine energikanaler. Og da fylles hele ditt system med livskraft.

Smerte i kroppen kan skyldes at du ikke puster godt nok.

Om du er anspent, vil du ved hjelp av å kontrollere pusten kjenne at spenningene slipper. Fordi rolige dype pust gir signaler til hjernen om du ikke er i fare. Du får en bedre kjemi i hjernen og stress hormoner dempes. Hjernebølgene går roligere og du blir mer konsentrert og våken. Du vil bli mer vital, gladere, sterkere, og få mer energi samtidig som du blir mer avslappet.

Pusten står for 70 % av kroppens avgifting. (og vi som trodde det skjedde gjennom avføring og svette). Rikelig med oksygen gir endringer helt ned på cellenivå. Cellene smiler, kvitter seg med avfall og fyller kroppen din med deilig oksygen.

Du vil holde deg yngre, fordi kroppen din blir friskere. Når organene får massasje gjennom pust langt nede i magen, og cellene fornyes med vitalitet, vil aldringsprosessen i kroppen gå senere. Samtidig blir immunsystemet bedre, så du holder deg frisk og glad.

Vi holder ofte inn mage og sete musklene for å se slankere ut. Da strammes diafragma, som er muskelen mellom lunger og mage/tarm. Diafragma kjenner vi ofte som ”klumpen i magen”, eller ”grue” muskelen. Når du puster overfladisk (ikke i magen) bruker du bryst, nakke og hals muskler. Det gir deg stiv nakke og vondt i brystet. Høye skuldre, anspenthet mellom skulderbladene og vond nakke gjør dessuten at vi puster enda dårligere.

Det kan være ulike grunner til at man går og spenner seg, men ofte er det stress eller emosjonelle påkjenninger som er årsaken. Men sykdom, smerte, miljø og hvordan vi lever våre liv er også stress fremkallende. Av alle kroppens funksjoner, er pusten den eneste som både er viljestyrt og ikke viljestyrt. Det betyr at du kan bruke pusten bevist og gi deg selv en bedre helse. Selv om livet er vanskelig, kan du gjøre det litt bedre med dype og gode pust.

Pust inn maksimalt av livet, og pust ut all ”eksos”.

 

Yoga pust:

1.      Pust med nesen.

2.     Trekk sakte masse luft ned i magen, slik at du kjenner det ned i bekkenet.

images[4]3.     Fyll så opp brystkassen, slik at det presser i ribb beina.

4.     Pust så sakte ut igjen, først luften i lungene, deretter fra magen.

5.     Når du har pustet ut, vent med neste åndedrag til kroppen spør om det.

Så gjentar du dette minst 10 ganger, helst i 10 minutter, hver dag. Jo oftere dess bedre.

NB: Det virker KUN om du gjør det:)

Denne bloggen er inspirert av at jeg akkurat har startet på en MediYoga instruktør utdannelse (Medisinsk Yoga). Selv om jeg har vært opptatt av pusting i mange år, både gjennom alternative behandlingsmetoder og trening, kjente jeg allerede etter en uke med 10 minutter yoga pust daglig, at  dette utgjør en forskjell i meg. Jeg blir mer opptatt av å puste skikkelig hele dagen.  Det gjør meg mer oksygen- og energi fylt hele dagen lang. Jeg liker det:) og man vil alltid ha mer av det som gjør oss bra.

Prøv selv:)

Pust inn livets energi, det gjør det frisk & glad.

 

 

3 Comments

 • Anne-Grete

  Hei og god søndag.

  Nå skal jeg bruke denne pusteøvelsen fast i en uke og se hva som skjer med meg. Skal bli spennende. Takk for gode tips og råd fra deg.
  Pustehilsen fra Anne-Grete

 • Anne Grete

  Veldig inspirerende, har hørt det tidligere, men forsvinner som regel i hverdagen. Veldig greit med en konkret «oppskrift», blir lettere å følge fast..
  Takk 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *