Yoga

yoga kursYOGA

JEG UNDERVISER I MEDIYOGA, MEDISINSK YOGA YIN YOGA, YANG YOGA OG VINYASA FLOW.
MIN EKSPERTISE ER OVER 20 ÅRS ERFARING MED KINESISK MEDISIN, SAMT ANATOMI OG FYSIOLOGI SOM JEG TAR MED INN I YOGA TIMENE.

I en stadig mer stressfylt verden trenger vi i dag flere kraftfulle virkemidler for bedre å kunne skape balanse i våre liv og vår daglige tilværelse.

Yoga er en dypt virkende form for rehabilitering både fysisk, mentalt og emosjonelt. Målet er å skape balanse og harmoni i oss på alle plan. Yoga er kanskje jordens eldste system for å ivareta helsen.

Gjennom enkle yoga øvelser, dypt virkende pusteteknikker og meditasjon gjenskapes en god energiflyt i kroppen både fysisk og psykisk.

YOGA FOR KROPP, SINN OG SJEL

Yoga blir ofte sett på som spektakulære øvelser og vakre kropper. Det blir ofte fremstilt som gymnastikk på lik linje med spinning og body pump. Yoga er supert i alle former, men for meg handler yoga om å ha en frisk og sunn kropp. Det handler også om å ha en praksis som skaper harmoni mellom kropp og sjel. Yogafilosofien handler om alle livets tema, og hvordan vi kan foredle oss som mennesker og leve livene vår slik at vi kan ha det best mulig for vår egen del og for alt annet.

Yoga er kanskje verdens eldste filosofi satt i system for å ivareta både fysisk og psykisk helse. Ordet Yoga betyr balanse. Når vi praktiserer Yoga balanserer vi kropp, psyke og sjel, samt vårt nærvær til andre mennesker og jorden vi bor på. Dette innebærer at vi tar bolig i kroppen på en helt ny måte og dermed trives bedre med oss selv. I vår kultur blir det sett på som viktig å kontrollere den ytre verden. I Yoga filosofien derimot er det kontroll over den usynlige verden som f. eks tankene og vår livskraft som er viktig. Tenk hvor lite du ser av et menneske og hvor fantastisk bra vi er skapt. Kanskje har Yoga blitt så populært i vesten nettopp fordi vi leter etter kontakt med oss selv?

I vår vestlige kultur er vi opplærte til å gi legen ansvar for kroppen, psykologen for tankene og presten tar seg av sjelen. Når det gjelder å ta vare på Moder Jord, kjøper vi klima kvoter og er selvtilfreds med det. Det er din kropp og sjel og jorden er ditt hjem, så vi er forpliktet til å ta så mye ansvar som vi makter. Kroppen er et flott mesterverk som i mange tilfeller kan helbrede seg selv bare vi gir den det den trenger.

Yoga er et nydelig verktøy som tar vare på deg på alle nivåer. Det er som ”gartnerarbeid” i kroppen. Vi vanner og steller den slik at den skal bli vakker og sterk. Jo mer ugress vi luker jo finere blir blomstene.

Fysiologisk gjør Yoga bevegelsene at kroppen blir smidig og støle muskler tøyes. Vi øker blodsirkulasjonen og får styrke og kraft i kroppen. Balanse og koordinasjon får trening, og når vi i tillegg puster dypt og godt ned i magen får hjertet og lunger bedre plass. Mager, tarm og organene får lett massasje gjennom at diafragma beveger seg. Vi fyller på med deilig oksygen i hele kroppen. De fysiske øvelsene i Yoga gjør at vi rister stress og uro ut av kroppen. Det gjør oss klar til meditasjon som kanskje er hovedmålet med Yogaøkten.

I vår travle hverdag har vi kanskje ikke tid til å kjenne innover i følelsene våre. Når vi endelig får roen gjennom en Yogaøkt kan både pusten og øvelsene berøre oss psykisk. Vi får øye på det som har ligget der hele dagen, eller i lang tid uten å bli forløst. Kanskje har det gitt oss fysiske spenninger og sykdom. Når spenningene forsvinner forløses ofte følelsene, kanskje gjennom en tåre eller to. Etterpå føler vi oss letter både fysisk og psykisk.

I Yoga kalles det Prana, i Kinesisk medisin kalles det Chi. Kjært barn har mange navn, og vi kan like godt kalle det Livskraft. Den grunnleggende livs-energien som gjennomsyrer alt levende. Har du tenkt på den kraften som får et lite frø til å vokse og bli et stort tre? Eller to små celler som blir til et menneske? Det er magisk, det er Prana.
I Yoga filosofi og kinesisk medisin har vi en strøm av Prana som beveger seg i energibaner i kroppen. I følge disse teoriene starter alle sykdommer som en ubalanse i den Praniske energiflyten. Om den har blitt svakere går du omkring konstant redd, urolig og trett og blir lett syk. Du prøver kanskje å kvikke deg opp på koffein, nikotin eller sukker, noe som gjør energiflyten enda svakere.
Når vi gjør Yoga handler det om å fylle på med Prana/Chi, samt løse opp i blokkert energi. Da får vi bedre balanse i energisystemet og kroppen kan lettere helbrede sykdom og stress selv. En fullstendig balanse fører til at du blir friskere samt vokser og modnes som menneske. Du får en og sterk bevissthet om hvem du er på alle nivå i deg selv.
En del av vår Prana er medfødt, men vi kan i stor grad påvirke og få påfyll med å puste godt, drikke masse vann, spise sunt, gjøre Yoga og trene. Fyll livet med gode opplevelser og tanker!

Det å ha en optimal energiflyt i kroppen er vanskelig i våre dager. Vi utsettes stadig for stress. Om vi får en dårlig beskjed kjenner vi umiddelbart at all energi er i hodet og ikke fint fordelt i hele kroppen. Maten vi spiser inneholder miljøgifter og luften er forurenset. Derfor er det herlig å ha virkemidler som Yoga, hvor en kan gjøre noe positivt for egen helse. På de dårligste dagene er det spesielt viktig å gjøre Yoga og leve sunt. Da kommer man raskest i balanse igjen og sykdom får ikke sette seg.
Etter en Yoga økt kjenner en seg full av energi og samtidig avslappet og i harmoni. Prana flyter fint fra topp til tå, og kroppen er i harmoni med sjelen.

Det finnes utallige måter å praktisere Yoga på. Enten du er ung eller gammel, stor eller liten er det en form som passer til deg. Om du vil bruke Yoga til trening for å gjøre kroppen friskere, eller for å komme i kontakt din sjel finnes det utallige muligheter. Det er slett ikke nødvendig å gå på Yoga studio, du kan ha din egen praksis på stuegulvet. Husk alltid å ha fokus innover i deg selv, kjenn kroppen fra innsiden og nyt det.
Det er godt å ha virkemidler for å ta vare på egen helse, og jeg er så takknemlig for det som Yoga gjør for meg. Yoga virker, men bare om du gjør det.

Som du har forstått er mennesket som et gammelt urverk med mange tannhjul som fungerer sammen. Om ett tannhjul går sent, vil det påvirke resten av kroppen.

Jeg håper Du vil. Uansett hvordan din helse er i dag, tror jeg dypt og inderlig at du vil få en forbedring ved hjelp av Yoga. Gjennom øvelsene setter du gang kroppens eget helbredelses system og du får virkemidler som kan brukes hver dag. Øvelsene er tilpasset slik at du blir utfordret enten du er i god eller dårlig form.

Ingen er for friske eller for syke til å gjøre Yoga.

Yoga betyr balanse. Og når vi praktiserer yoga balanserer vi kropp, psyke og sjel, samt vårt nærvær til andre mennesker og jorden vi bor på. Dette innebærer igjen at vi tar bolig i kroppen på en helt ny måte og dermed trives bedre med oss selv. I vår kultur blir det sett på som viktig og kontrollere den ytre verden. Men i Yoga filosofien er det kontroll over den usynlige verden som f. eks tankene og vår livskraft som er viktig. Tenk hvor lite du ser av et menneske, hvor fantastisk bra vi er skapt.

I vår kultur er vi opplærte til å gi legen ansvar for kroppen, psykologen for tankene, og presten tar seg av sjelen. Når det gjelder å ta vare på moder Jord, kjøper vi klima kvoter og smiler.  Det er din kropp og sjel, og jorden er ditt hjem, så vi er pliktet til å ta så mye ansvar som vi makter. Kroppen er et sterkt mesterverk som i mange tilfeller kan helbrede seg selv bare vi gir den det den trenger.

MediYoga er et nydelig verktøy som tar vare på deg på alle nivå. Det er som ”gartnerarbeid” i kroppen. Vi vanner og steller den slik at den skal bli vakker og sterk.

Yoga virker, men bare om du praktiserer.

Du kan bryte ned eller bygge opp helsen på 1000 små måter hver dag, med måten vi spiser, tenker, beveger oss på.

Beskrivelse av Yoga timene:
De fleste vil greie å henge med på alle timene. Yin Yang er den hardeste, Mediyoga det enkleste.

Uansett hvilken time du velger så er det ingen prestasjons yoga. Hver dag starter med den kroppen vi har. Den eneste feilen du kan gjøre er å sammenligne deg med andre. Jeg oppfordrer alltid til å ha fokus inn i deg selv, ha øynene igjen så mye som mulig og kjenn hva Yogaen gjør med deg.

Jeg korrigerer ikke på stillingene om du ikke spør meg om det. Den gode følelsen av å gjøre yoga og helsegevinsten kommer ikke av at du legger beina bak nakken eller står på hodet. Den følelsen kommer når kropp, sinn og sjel finner sin balanse.

Mediyoga:
Er den yoga typen som er mest forsket på i verden, og med fantastiske resultat både for kropp, sinn og sjel. For å undervise i Mediyoga kreves det at du har minst sykepleier eksamen i medisinske fag.
Når vi gjør Mediyoga legger vi stor vekt på pust og bevegelse i takt. Vi gjør samme øvelsen i 2-3 minutter slik at det er lett å henge med. Øvelsene kan gjøres fra stol om en sliter med å sitte på gulvet.

Yoga mix:
Yoga mix er min spesial Yoga, og er i aller høyeste grad en medisinsk yoga. Jeg blande forskjellige yoga former etter hva vi har som tema for timen. Jeg bruker mine 21 års erfaring med Kinesisk Medisin samt skolemedisin for hvilke øvelser jeg velger.
Vi gjør hver øvelse i 2-3 minutter og legger vekt på dype pust.
Øvelsene er enkle og kan tilpasses alle.
Jeg har alltid som formål at en yoga time skal gi oss ro og energi på samme tid.

Slow Flow:
Dette er en rolig form for Yang yoga. Vi gjør bevegelser i rolig tempo og bevegelsene er stadig i endring. Pust og bevegelse følger samme rytme.
Forskning viser at rolig yoga har en enorm helse gevinst både på kronisk smerte, angst, depreson og tretthet.
Når vi gjør rolige former for yoga greier nærvesystemet vårt og fange hva vi gjør. På en måte omprogramerer vi kroppen til å bli en bedre utgave av oss selv.

Yin Yoga:
Yin yoga er et fantastisk verktøy. Når vi gjør Yin yoga roer vi kroppen og får kontakt med den stille delen i oss. Yin er det feminine, rolige og kreative.
I Yin yoga ligger vi i samme stilling i minst 3 minutter. Vi kjenner at det strekker, men vi presser ikke. Stillingene skal være godt/vonde, og vi skal kunne puste dypt og rolig i posisjonen. Dette gjør oss myker i muskler, ledd og bindevev. Det er ofte bindevevet vårt som er stramt og gir smerte i kroppen. Bindevevet trenger minst 3 minutter for å tøyes det er nettopp derfor vi ligger lenge i stillingen.
Vår Prana/Chi flyter i energibaner som sies å ligge i bindevevet. Når vi ligger lenge i posisjonene løser vi opp i stagnert energi. Det blir som en akupunktur behandling og samtidig en meditativ følelse fordi det setter oss i så sterk kontakt med kroppen at vi glemmer alt annet.
Når vi gjør Yin yoga blir vi bedre kjent med oss selv både kroppslig, emosjonelt og spirituelt.

Yin Yang:
I Yin Yang timene starter vi med Yang delen som er en Flow av bevegelser. Den tradisjonelle sol hilsen er typisk Yang. Yang er den aktive og maskuline delen av yoga. Når vi beveger kroppen i nye bevegelser og rytmer finner vi ny flyt i livet også. Yang gir oss styrke og balanse. Etter ca. 30 minutter med bevegelse går vi videre til Yin delen (som beskrevet ovenfor) og gir kroppen ro.
Yin Yang skaper balanse mellom energi og ro.

Yin Yang er et symbol som de fleste har sett mange ganger. Det symboliserer motsetninger som for eksempel aktivitet og hvile, maskulint og feminint, natt og dag.
I Yoga og Kinesisk medisin er teorien at når vi har balanse mellom yin og yang er vi friske og sunne både fysisk og psykisk.
I yoga timene er formålet alltid at vi skal finne vår balanse mellom energi og indre ro.

God helse er ferskvare og det er deilig å ha Yoga som verktøy for å passe på oss selv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *