Uncategorized

Hvorfor drikke VANN

images[1]

Rundt 60-70% av kroppen vår består av vann og hver eneste av kroppens funksjoner trenger vann for å fungere. Vann viktig for hud, hår og negler, men det er også viktig for fordøyelsen, hjernen, kroppstemperatur, hjerterytme, blodtrykk m.m. Vannet bidrar til transport og oppløsning av stoffer i kroppen og halvparten av blodet (blodplasmaet) består av rundt 90% vann.

Vann er nødvendig for å tenke klart. 85 % av hjernevevet er vann. Hjernen din trenger vann.

Hodepine kan være et resultat av at kroppen er dehydrert.

Dersom man ikke får i seg nok væske, vil kroppen spare på den som allerede er der. Vann som er lagret lenge vil nødvendigvis være surt og av dårligere kvalitet enn om man bytter det ut jevnlig.

Uten oksygen og nytt vann lever ikke fisken særlig lenge i bollen sin. Cellene i kroppen din er heller ikke særlig spreke om du puster dårlig og ikke får nok væske i kroppen.

Hva teller som vann og hvor mye trenger du

I Norge er vi heldige. Vann har vi tilgang til over alt, enten det er på flaske i butikk eller friskt vann rett fra springen. Men det finnes mange andre kilder som kan bidra til kroppens daglige behov for væske. Forskjellige frukter er ypperlige kilder for vann. En vannmelon består av inntil 90% vann. Grønnsaker som tomater og agurker er også vannholdige.

Mange drikker kaffe, te, brus, men det er vanndrivende så det teller ikke som væske. Dessuten er ph`n svært lav i spesielt brus (ph i brus er ca 2,5) slik at kroppen blir sur. Kroppens ph er 7,35 og springvannet ca 7.

Men det er jo forskjell på folk, så et råd er å gange kroppsvekten din med 0,03 for å finne ut sånn cirka hvor mye vann du trenger. Om du er aktiv og trener mye må du drikke mer.

– Veier du 60 kilo trenger du 1,8 liter vann. – Veier du 70 kilo trenger du 2,1 liter vann – Veier du 90 kilo trenger du 2,7 liter vann

Husk at hvis du bare drikker når du er tørst så er det faktisk litt for sent. Da kan kroppen allerede være dehydrert og du kan faktisk ikke være klar over at hjernen og resten av kroppen din ikke fungerer 100%. For lite vann kan gi deg en hodepine, det kan gjøre deg slapp, trøtt og i dårlig humør og hjernen vil ikke lenger jobbe effektivt.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *