Uncategorized

Det viktigste du kan gjøre for helsa!

images[1]

7 millioner menneske dør hvert år som følge av luft-forurensning. Selv om vi i Norge ikke merker så mye av det enda, er vi blant de største synderene på jorda.

Tidligere blogger har handlet om hvordan du kan trykke og puste for å helbrede kroppen din. Denne handler om at vi må ta vare på miljøet vårt for å være friske nå, og i kommende generasjoner.

Jeg har akkurat kommett hjem fra en 2 mnd. loffetur i deilige Asia, hvor vi vandret fra paradis til paradis. MEN, siste stopp var Beijing. Det var alt annet enn hyggelig, men avgjort det stedet som gav oss størst visdom under turen. Her kommer en liten grøsser om 4 dager i verdens kanskje mest forurensede by, som hadde ORANGE alarm status på naturkatastrofeskalaen mens vi var der.

i85913897._szw175h900_[1]23-27 februar 2014: Vi er om bord i flyet fra Ho Chi Minh til Beijing, og det er 10 minutter til landing. Flyet slipper ut hjula, og setebeltene er festet. Men, hvor er bakken? Her er det SMOG, og nesten ikke sikt. Flyplassen hjemme hadde blitt stengt om skodda lå så tett som dette. Jeg prater med dama ved siden av meg. Hun har jobbet som diplomat i Beijing i 2 år, og forteller at blå himmel har hun kun sett 2 ganger i løpet av denne perioden. De resterende 728 dagene har smoggen regjert. images[3]

Etter passkontrollen er første oppdrag å finne masker før vi reiser inn til byen. Det burde jo egentilig hørt til standardpakken når en kommer hit, men beklageligvis er det ingen steder på flyplassen som selger dette. Reisen inn til byen gjør ikke inntrykket av Beijing noe bedre. Her ligger smoggen tett rundt oss. Sikten er fra 100 – 300 meter, og min umiddelbare reaksjon er. VI SNUR, jeg vil hjem.

Fremme på hotellet sjekker vi internett (som blir nøye kontrollert av Kinesiske myndigheter), og finner ut at WHO`s grense for helseskadelig luft-forurensing er et mål på 25 små partikkler, her er det 560. Her er ORANGE varsel på naturkatastrofe skalaen, og mennesker anbefales å holde seg inne. Ingen har noengang tenkt at luftforurensing kan bli så stor. Ute er det i grunnen blå himmel, men en kan ikke se hvor solen er, alt er dekt av smog. TRIST!!Byen føles som et digert gass kammer som snart er tomt for oksygen. Uten sol og frisk luft vil utvilsomt både mennsker, dyr og naturen dø. Forurensingen her blir kalt ”the nuclear winter”, og det føles virkelig som om jordens undergang har vært.

Dette føles skummelt. Vi MÅ puste, hvis ikke dør vi i løpet av minutter. Lufta er giftig og helseskadelig. Halsen er sår, det stikker i lungene, øynene svir og nesen renner. Vi skal bare være her 4 dager, mens 24 millioner Kinesere må være her hver dag. Det gjør meg trist, og tårene står i øynene mine. Menneskene er i stor fare. Beijing og et område i 30 mils omkrets ligger innhyllet i tykk smog. Mange andre store byer kommer raskt etter. Forige uke så vi Paris som var begravet under et lokk av grågul smog. Det virker som om begeret av forurensning er fullt, og det har begynt å renne over. ..

I hele 2 uker slet kroppen min med ettervirkningene av luft-forurensning fra Beijing. Jeg er normalt frisk som en fisk, uten snev av allergi eller astma, men 4 dager i Beijing endret  dette. Huff huff. Tenk på alle som lever i denne skitten hver dag.

Disse 4 dagene gjorde meg opprørt og redd. Mest av alt måtte jeg gå inn i meg selv, og sannheten er at  jeg forurenser MYE mer enn en vanlig Kineser. De jeg pratet med har ikke engang bil (vi har to). De sykler og kjører kollektivt. De har bare ett barn per familie, de reiser ikke verden rundt, og kanskje er jeg en større kjøper av ”Made in China” en hva Kineserne selv er.

Sannheten er at vi i Norge har dobbelt så stort Co2 utslipp pr. innbygger i forhold til  hva Kina har. Vi er blant de verste i verden i CO2 utslipp (ref. rapport fra 2012). Vi har frisk luft fordi vi er så få mennesker her, Ikke fordi vi er så flinke.

Vi har mange ting vi kan forbedre uten at det går ut over vår levestandard. Men, det tar litt tid å innarbeide nye rutiner. Selv om jeg for lenge siden begynte å bruke handlenett i stedet for plastposer (det blir produsert en trillion plastposer i året, og de bruker 400 år på å brytes ned i naturen), glemmer jeg enda å ta nettet med meg inn i butikken. Derfor er det viktig med en bevisstgjøring og tenke nytt. Vi må endre våre holdinger og rutiner NÅ!!

Jeg bor på denne vakre jorden i noen få år. Jeg ønsker å gjøre noe godt for den, ikke bare ødelegge. Derfor ønsker jeg av hele mitt hjerte at det skal bli trendy å leve bærekrafig med tanke på miljøet rundt oss, og for vår egen helses del.

Noen ting er så enkle å endre på at vi kan gjøre det umiddelbart. Andre ting krever kanskje litt tid og penger. Alt hjelper, og alt starter med å endre holdningene våre, og starte en bevisstgjøring på hva hver enkelt av oss kan gjøre. Dette er et kollektivt ansvar og vi må alle bidra.

”Du skal ikke tåle så inderlig vel,

den urett som ikke rammer deg selv” Arnulf Øverland

 

Endringer jeg kan gjøre i dag:

Sortere avfall

Bruke handlenett istedenfor plastpose

Bruke bilen  en gang mindre på en uke

Spise mer økologisk mat

Redusere antall fly turer med en per år

Kjøpe kort-reist mat, redusere CO2 utslipp i den forbindelse

Ikke kjøp det som allikevel blir liggende i skapet

Støtt det som produseres bærekraftig med vind, vann og sol energi

Unngå kø trafikk om du kan

Reis kollektivt

 

Endringer jeg kan gjøre på lengre sikt

Kjøre el-bil (en takk til Norske myndigheter som har fjernet mva. på el-biler, samt at der er fritak for bom avgift, og ferge billetter)

Kjør pigg fritt

Kjøp sykkel eller el-sykkel, og bruk den!

Takker alle som vil bli med å lage listen lengre, og gi sitt bidrag for miljøet.

2 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *